KARCZOCHY mon amour! · ALCACHOFAS mon amour!


Karczochy, jeden ze smaków które poznałam mieszkając już w Hiszpanii...miłość od pierwszego smakowania. Gotowane z czosnkiem, natką pietruszki, cytryną i podane z jajkiem sadzonym. Uwielbiam słodycz która utrzymuje się w ustach po zjedzeniu.

·    ·

Alcachofas, uno de los sabores que he conocido viviendo ya en España... amor a primer gusto. Cocidas con ajo, perejil y limón. Servidas con huevo frito. Me encanta la dulzura que dejan en la boca después de comer.






Kupując karczochy staram się wybierać te, które mają twardy wierzchołek. Zimą wybieram opcję mrożoną.

· 6 średnich karczoch
· cytryna
· 2 ząbki czosnku
· 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
· łyżeczka mąki kukurydzianej (ziemniaczanej)
· szklanka rosołu warzywnego (kostka rosołowa)
· 2 łyżki oliwy z oliwek

- cytrynę myjemy i kroimy na pół.
   Z jednej z połówek odkrajamy plasterek, który potem wykorzystamy do gotowania
  (resztę zostawiamy do natarcia karczoch aby nie ściemniały po obraniu).
  Z drugiej połówki wyciskamy sok.
- przygotowujemy miskę z zimną wodą i sokiem z cytryny.
- usuwamy pierwsze twarde płatki z karczoch, obieramy łodygę,
  odkrajamy wierzchołek, kroimy na ćwiartki, nacieramy cytryna i wrzucamy do miski z wodą.
- w małym garnku podgrzewamy dwie łyżki oliwy i wrzucamy drobno posiekany czosnek.
  Kiedy się zarumieni, dodajemy łyżeczkę mąki kukurydzianej i przez chwilę mieszamy.
- dodajemy wyjęte z wody karczochy, pół szklanki rosołu i plasterek cytryny.
- kiedy zacznie się gotować zostawiamy na małym ogniu przez jakieś 30 minut (mieszajac od czasu do     czasu).
- pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- możemy podawać z jajkiem sadzonym.

·    ·

Cuando compro alcachofas intento elegir las que estén más duras. En invierno utilizo congeladas.

· 6 alcachofas medianas
· un limón
· 2 dientes de ajo
· 2 cucharaditas de perejil fresco picado
· una cucharadita de maicena
· un vaso de caldo de verdura (en pastillas)
· 2 cucharadas de aceite de oliva


- Lavamos el limón y lo cortamos por la mitad. 
De una de las mitades cortamos una rodaja y la reservamos para cocinar
  (con el resto frotaremos después las alcachofas, para que no se oxiden).
  Exprimimos el zumo de la otra mitad.
- Preparamos un cuenco con agua fría y el zumo del limón.
- Preparamos cada alcachofa una a una: quitamos las primeras hojas (más duras)
pelamos el tallo, cortamos la punta, 
  partimos en cuartos, frotamos con limón y la metemos en el cuenco con agua.
- En una olla pequeña calentamos dos cucharadas de aceite y ponemos ajo picado muy fino.
  Cuando esté dorado, echamos una cuchara de maicena y lo removemos durante un momento.
- Añadimos las alcachofas escurridas, un vaso de caldo y la rodaja de limón.
- Cuando empiece hervir dejamos a fuego lento unos 30 minutos (removiendo de vez en cuando).
- Al final de la cocción añadimos el perejil picado.
- Se pueden servir con huevos fritos.























No comments:

Post a Comment